Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV)

A Borászati Vállalkozások Európai Bizottsága (CEEV) a borokat (csendes borok, aromatizált borok, habzóborok, likőrborok és más szőlőtermékek) termelők és borkereskedők európai képviselete. Tagságát 17 európai ország 22 szervezete alkotja.

Az Európai Unió boripara évente 5,5 milliárd euró értékű árút exportál, ezzel 3 milliárd euró aktívummal járul hozzá az EU kereskedelmi mérlegéhez. A CEEV több mint 7000 európai vállalatot képvisel, amelyek az EU borexportjának több mint 90 %-át biztosítják. Tagvállalataik 200.000 közvetlen munkavállalót foglalkoztatnak az EU-ban.

A CEEV érdekvédelmi tevékenységének fő témakörei: EU-kereskedelem, borpiaci rendtartás, élelmiszerbiztonság, fogyasztóvédelem, piacrajutási kérdések, közegészségügyi politika. Hatásos lobbizási tevékenységével e kérdéskörökben az EU Bizottságával, más szervezeteivel és nemzetközi szervezetekkel (Copa-Cogeca, OIV, stb.) folytatott állandó és konstruktív párbeszéddel biztosítja az ágazat érdekeinek képviseletét.

Szövetségünk 1999-ben megfigyelő státuszban lett a CEEV tagjává, ez az Európai Unióba való 2004. évi belépésünk után rendes tagsággá változott, amely lehetőséget biztosít számunkra az európai borágazatra vonatkozó törvényalkotási folyamatban a magyar érdekek képviseletére. A Brüsszelből folyamatosan beérkező információk széles körű helyzetismeretet biztosítanak számunkra a borágazatra vonatkozó Uniós rendelkezésekkel, politikával kapcsolatban.

A CEEV honlapjának címe: www.ceev.be