ÁLLÁSFOGLALÁS
az alkoholforgalmazás korlátozásával kapcsolatos elképzelésekről

A hét végén egy MTI/Népszabadság hír jelent meg, majd a Duna TV és az ATV is riportban foglalkozott az alkoholforgalmazás korlátozásával

Lásd az alábbi vidót itt

Az ügyben Kökény Mihály Úr (az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke) nyilatkozott, mellyel kapcsolatban szervezetünk véleménye a következő:

• Nem értjük, hogy egy ilyen fontos társadalmi-gazdasági kérdésben miért nem a Kormány nyilatkozik először?
  • Várjuk a Kormány álláspontját, a részletekkel, mely pontosan leírja az egyes alkoholtartalmú italok közötti - a Kökény úr által érzékeltetett – különbségtételt. A nyilatkozatból ugyanis nem derül ki, hogy a tervezet korlátozások csak a „szeszes italokra” (égetett szeszes ital, likőr, whisky, stb.) vagy az összes „alkoholtartalmú italra” is (sör, bor, pálinka) kiterjednek.
  • Addig is reméljük, hogy a szélesebb témakört érintő - az esetek többségében ötpárti egyetértéssel elfogadott - törvényhozási döntések, mint a bor forgalomba-hozatali járulék felhasználási szabályok, illetve a "pálinkatörvény" végrehajtásában a Kormány nem tervez változást.

Az alkoholos italok fogyasztásával kapcsolatos társadalmi problémákat Szövetségünk ismeri, és annak megoldásában aktívan részt vesz az alábbiak szerint:

• Az EU-n belül tagjai vagyunk annak a CEEV-nek (Comité Européen des Entreprises Vins) http://www.ceev.be/index_en.html, mely a Wine in Moderation és a Responsible Wine Consumption (Mértékletes Borfogyasztás és Felelős borfogyasztás) http://www.wineinmoderation.eu/, munkacímeken programokat indított el a tájékoztatás, elsősorban a fiatal fogyasztók tájékoztatás érdekében,
  • Együttműködünk a HAFRAC-kal (Hungarian Association for Responsible Alcohol Consumption , Magyar Társaság a Felelős Alkoholfogyasztásáért) http://www.hafrac.com/index.html

A figyelmeztető jelölésekkel kapcsolatos tapasztalataink a következőek:

• A jelölési előírásokat csak európai szintű szabályozás során lehet módosítani. A Bizottság elutasította Finnország kérését, hogy 3 mm-es betűkkel kerüljön fel a következő felirat a címkékre: "az alkohol veszélyes az egészségedre" (ráadásul még finn és svéd nyelven is)
  • Ugyanakkor bizonyos tagállamok - Franciaország - és bizonyos WTO megállapodással rögzített esetekben - USA - a terhes nőkre vonatkozó figyelmeztetést felírásának követelményét elfogadta,
  • Tagjainknak aránytalanul nagy költséget jelentene, ha az egyes piacokra eltérő tartalmú, és nyelvi változatú követelményeket támasztanának a jelöléssel kapcsolatban. Ez a belső piacon korlátozná "az áruk szabad mozgásának elvét."

A szeszes italok forgalmazásának időbeli és térbeli korlátozásával kapcsolatos jelenlegi magyarországi helyzetet Szövetségük az alábbiak szerint értékeli:

• Sajnos sem az alkoholtartalmú italok, sem a dohánytermékekkel kapcsolatban ezek a korlátozások nem vezettek igazán eredményre, hiszen a felmérések szerint a 16-17 éves korosztály több mint 15 %-a volt már berúgva, és 50 %-a rendszeresen dohányzik, noha elvileg nem vásárolhatna ilyen terméket,
  • Az alkoholtartalmú italok árusításának további külön engedélyhez kötésével kapcsolatban fennáll a veszélye, hogy az a feketepiacot erősítené.

A fogyasztás engedélyezett életkorának növelésére vonatkozó javaslattal kapcsolatban is szkeptikusak vagyunk, mert:

• Addig, amíg a 18 éves korhatár betartatása, szankcionálása nem eredményes, nem indokolt annak 21 évre való növelése,
  • Vélhetően ez nem állná ki az Alkotmánybírósági kontrolt sem, hiszen olyan helyzet állna elő, hogy 18 évesen valaki dönthet nagy összegű hitel felvételéről, művi abortuszról, nemének plasztikai műtéttel való megváltoztatásáról, de nem vásárolhatna meg egy üveg italt.

Budapest, 2008, június

A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége